21.01.2021
BASINA ve KAMUOYUNA
Covid-19 pandemisi sadece ülkemiz için deÄŸil, tüm dünya için oldukça kritik konularda insanların trajik durumlarda kalmasına neden oluyor. Sürecin bütününe bakıldığında hiç kimsenin ve hiçbir kurumun böylesi bir pandemiye ve bunun sonucu izolasyon sürecine hazırlıklı olmadığı açıktır. Aslında süreç, tam olarak “kriz yönetiminin” konusudur. BaÅŸarılı kriz yönetimleri ihtiyaç hiyerarÅŸilerinin doÄŸru kurgulanmasını ÅŸart koÅŸmaktadır. Toplumsal yaÅŸantımızın olmazsa olmazları nelerdir?
KuÅŸkusuz saÄŸlık ihtiyacı bu salgındaki en önemli baÅŸlıktır. Ä°nsanların saÄŸlıklarıyla ilgili kaygılarını giderecek bir saÄŸlık sisteminin önemi bir defa daha kendisini ispatlamıştır. Bununla birlikte gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaç maddelerinin üretimi ve tedariÄŸi de ilk sıralarda sayılmalıdır. Elbette ki güvenlik ihtiyacı ve bu ihtiyacı karşılayan görevliler de hiyerarÅŸimizde en önemliler arasındadır.
Tüm bunların ardından ihtiyaç hiyerarÅŸisinde evrensel deÄŸerlere göre öÄŸrenme ihtiyacı gelmektedir. Bu ihtiyaç öÄŸretmenin deÄŸil, öÄŸrencinin ihtiyacını ifade etmektedir. Tarihteki savaÅŸ zamanlarında dahi öÄŸrenme ihtiyacından taviz verilmemiÅŸtir. Bundan dolayı dünyadaki ülkelerin pek çoÄŸu pandemi döneminde okullarını mümkün olduÄŸunca açık tutmaya büyük önem vermiÅŸlerdir. Uzaktan eÄŸitim olanaklarının ancak ve ancak yüz yüze eÄŸitimin bir aracı olabileceÄŸi, asla yüz yüze eÄŸitimin yerini tutamayacağı açıktır. Buna karşın saÄŸlık ihtiyacı söz konusu olduÄŸunda öÄŸrenme ihtiyacının geri planda tutulması da en makul olandır. Bu konudaki temel beklentimiz, yüz yüze eÄŸitime ara verilmesi kararının önem derecesine göre baÅŸka çare kalmadığında alınmasıdır.
Özel sektörde görev yapan öÄŸretmenlerin birlikteliÄŸinin biricik derneÄŸi olan ÖSÖB-DER, sürecin izleyicisi deÄŸil, öznelerinden bir tanesidir. Pandemi sürecindeki deÄŸerlendirmelerimizi ülkemiz eÄŸitim sistemine karşı taşıdığımız sorumluluk gereÄŸi yapmaktayız. Bakanlığımızın öncelikle öÄŸrencilerimizin sonrasında ise çalışanlarımızın saÄŸlığını koruma konusundaki hassasiyetlerini takdirle izliyoruz. Aynı ÅŸekilde sınav gruplarını ve küçük yaÅŸ sınıflarını öncelikli tutarak plan geliÅŸtirmesini de destekliyoruz.
Ancak yüz yüze eÄŸitimin en kapsayıcı ve tamamlayıcı eÄŸitim modeli olduÄŸunun altını çizerek, pandemi koÅŸullarında yapılacak yüz yüze eÄŸitimin olmazsa olmaz bir ÅŸekilde en üst seviye saÄŸlık önlemleri alınarak yapılması hususunda ısrarımızı sürdürüyoruz. Bu amaçla SaÄŸlık Bakanlığının aşılama öncelik ÅŸemasında öÄŸretmenleri olabildiÄŸince ön sıralarda tutmasını ve aşılanmış öÄŸretmenler olarak görevimizin başında olmayı arzu ediyoruz. Milli EÄŸitim Bakanlığımızın yüz yüze eÄŸitim planlamalarında seyreltilmiÅŸ sınıflar, dönüÅŸümlü ders günleri ve sadeleÅŸtirilmiÅŸ ders planları gibi uygulamaları dikkate almasını öneriyoruz. Ayrıca öÄŸrencilerimizin psiko-sosyal ve beden geliÅŸimi açısından önemli gördüÄŸümüz sanat-kültür-spor branÅŸlarındaki derslerin de uygulamada olmasının bakanlık tarafından denetlenmesini dikkatle izlediÄŸimizin bilinmesini isteriz.
Son olarak, pandemi koÅŸullarında KÇÖ maÄŸduriyetimizi ve ondan da önemlisi iÅŸsiz kalan öÄŸretmen arkadaÅŸlarımızın durumunu bakanlığın ivedilikle gündemine almasını beklemekteyiz. Ülkemizin bu zor günlerden tıpkı bir aile dayanışmasıyla çıkacağına inancımız tamdır. Ancak kimse paydaÅŸların diÄŸerlerinden farklı oranda özveride bulunmamızı beklemesin.
Kamuoyunun dikkatine sunarız. Saygılarımızla…
ÖSÖB-DER
YÖNETÄ°M KURULU