2021 yılında Covid-19 pandemisinin gölgesinde yapmış olduÄŸumuz mesleki ihtiyaç analizi anketimizin 2022 yılı raporu yayınlandır. Bu yıl pandemi sonrası sorunlarının yaÅŸandığı dönemde yaptığımız anketimizin analiz süreci gerek çalışma koÅŸullarının normal yıllardan daha da yoÄŸunlaÅŸmış olması gerekse de ülkemizi derinden sarsan Åžubat depremleri nedeniyle planlanandan çok daha uzun sürdü. Ülkemizde çok sayıda ilde büyük yıkıma ve toplumsal travmaya neden olan depremler nedeniyle halkımıza baÅŸsaÄŸlığı ve sabır diliyoruz.
Anketimizi 2022 Kasım-Aralık döneminde yapmıştık. Buna göre öÄŸretmenlerimiz Mart-Nisan-Mayıs 2022 dönemlerinde sözleÅŸme imzlamışlardı. BelirttiÄŸimiz dönemde ülkemizdeki asgari ücret henüz 2.823 TL idi. Ülkemizdeki korkunç boyuttaki enflasyon nedeniyle normalde yapılmayan bir ÅŸekilde Temmuz-2022'de asgari ücrete ara bir artış yapıldı ve 5.500 TL'ye yükseltildi. Anketimiz asgari ücretin 5.500 TL olduÄŸu dönemde yapılmıştır. Bu nedenle öÄŸretmenlerimize ara artış kararı sonrasında sözleÅŸme imzaladıkları kurumların kendi maaÅŸlarında güncelleme yapıp yapmadıklarını sorduk. ÖÄŸretmenlerimizin Eylül 2022'de ortalama maaÅŸ miktarı 7.381 TL'dir. Ancak Ocak-2023'deki olaÄŸan artış dönemdinde yeni asgari ücret miktarı 8.500 TL olunca özel sektörde çalışan öÄŸretmenlerimizin yaklaşık % 80'inin maaşı asgari ücretin altında kalmıştır. Elbette pek çok kurum yasal zorunluluk nedeniyle maaÅŸlarda güncelleme yaparak asgari ücret düzeyine ya da çok küçük bir miktar üzerine çıkarmıştır.
Anket sonuçlarımızdan çarpıcı olan bir baÅŸka nokta ise öÄŸretmenlerimizin okul mezuniyetlerinden sonra yaklaşık 2 yıl devlet kadrolarına atanmak için çaba harcadıkları, olmazsa özel sektörde çalıştıkları bilgisidir. Buna göre özel sektör isteyerek tercih edilmiÅŸ bir alan deÄŸil, mecbur kalınmış bir alan haline gelmiÅŸtir. Ayrıca deneyim arttıkça özel sektörde iÅŸsizlik süreleri de artmaya baÅŸlamıştır. Buradan ise ÅŸu sonuca ulaşılmaktadır; deneyimi artan öÄŸretmenlerin maaÅŸ beklentisi asgari ücret düzeyinde olamayacağı için sektör tarafından dışlanmaktadır. Bu öÄŸretmenler güçlü birikimlerini özel sektörde kullanmak yerine alan dışına ya da en iyi ihtimalle devlet kadrolarına atanmak için yoÄŸun çalışmalara ayırmaktadır. Sektörümüzde ciddi bir kalite düÅŸüÅŸü sorunu vardır.
Anketimiz pek çok çarpıcı gerçeÄŸi sunmaktadır. Ekte anketimizin pdf kopyasına ulaÅŸabilirsiniz. Son olarak deÄŸinmek istediÄŸimiz konu ise yaÅŸanan hak gasplarıdır. Pek çok öÄŸretmenimiz haklarının gasp edildiÄŸini ifade etmiÅŸlerdir. Buna karşılık önceki anket sonucumuza göre daha fazla öÄŸretmenimiz haklarını aramak için yasal yollara baÅŸvurmaya baÅŸlamıştır. Unutmamak gerekir ki, öÄŸretmenlerin haklarını gasp eden kurumlar yaptıkları suçtan cezalandırdırılmadıkları sürece davranış ve tavır deÄŸiÅŸikliÄŸine gitmeyeceklerdir. Bu nedenle yasal yollarla haklarını arayan öÄŸretmenlerimizin sayısındaki artışı saÄŸlıklı bir sektör geleceÄŸi için anlamlı buluyoruz. DerneÄŸimizin üstlenmiÅŸ olduÄŸu bilgilendirme ve hukuki destek saÄŸlama görevinin de ne kadar önemli olduÄŸu bu ÅŸekilde bir defa daha ortaya konmuÅŸ olmaktadır.
Anketimizin olabildiÄŸince paylaşılması bizleri mutlu edecektir. TeÅŸekkürler.
osob-der-egitim-raporu-aralik-2022.pdf dosyasını indirmek için tıklayın!