ÇEDES PROTOKOLÜ MÄ°LLÄ° EĞİTÄ°MÄ°N TEMEL DEÄžERLERÄ°NE AYKIRIDIR, SON VERÄ°LMELÄ°DÄ°R!
Ülkemizde eÄŸitim sisteminin temel ilkeleri 1739 sayılı “Milli EÄŸitim Temel Kanunu”nda açıkça belirtilmiÅŸtir. Kanun, laik Türkiye Cumhuriyeti’nde bireylerin bilimsel ilkelerle inÅŸa edilmiÅŸ bir sistemde eÄŸitim-öÄŸretim görme hakkına sahip olduÄŸunu, ancak bu ÅŸekilde “hür ve bilimsel düÅŸünme gücüne, geniÅŸ bir dünya görüÅŸüne sahip, insan haklarına saygılı, kiÅŸilik ve teÅŸebbüse deÄŸer veren, topluma karşı sorumluluk duyan, yapıcı, yaratıcı ve verimli kiÅŸiler” olacağını belirtmiÅŸtir. Buna karşın Milli EÄŸitim Bakanlığı, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığıyla imzaladığı ÇEDES (Çevreme Duyarlıyım DeÄŸerlerime Sahip Çıkıyorum) Protokolü ile yukarıdaki temel kanuna taban tabana zıt amaçlar içeren projeyi hayata geçirmiÅŸtir.
ÇEDES ile Amaçlanan Nedir?
Cumhuriyetimizin kurulmasıyla hızlıca geliÅŸen ve çok deÄŸerli bilim insanları yetiÅŸtiren eÄŸitim sistemimizin son dönemde siyasi ve ticari amaçlar uÄŸruna büyük bir çöküÅŸe sürüklendiÄŸi herkesin malumudur. Temel ilkelerinden uzaklaÅŸtırılmış, kâr odaklı ve buna hizmet edecek ÅŸekilde bilimsel nitelikten yoksun hale getirilmiÅŸ eÄŸitim sistemimizin yeniden yaygın, nitelikli, kamu yararına ve eÅŸit eriÅŸim imkânı tanıyan hale gelmesi için hepimiz var gücümüzle çalışmalıyız. Ancak ÇEDES ile eÄŸitim sistemimiz bilimsellikten ve Cumhuriyetimizin kazanımlarından uzak bir karanlığa çekilmektedir.
Okullarımızdaki eÄŸitimcilerimizin baÅŸaramadıkları nedir ki dışarıdan din adamları eliyle eÄŸitimler düzenlenmek istenmiÅŸtir? EÄŸitim sistemimiz dönemsel kaygılarla ÅŸekillenen siyasetin bir aparatı olmamalı, toplumun sadece bir kesiminin görüÅŸ ve arzuları doÄŸrultusunda ÅŸekillendirilmemelidir. EÄŸitim sistemleri, çocukların ve gençlerin hayatlarını ÅŸekillendirdiÄŸi gerçeÄŸi unutulmadan, bilimsel temelli uzun süreçlerle planlanması ve en yüksek hassasiyetle uygulanması gereken alanlardır. Pedagojik birikim ve planlama olmadan bir felakete dönüÅŸecek olan projeler sistemin kurucu ayarlarıyla oynamakta ve sistemi manipüle etmektedir. Bu dönüÅŸüm, eÄŸitim sistemini siyasetin müdahalesine açık hale getirmektedir. Bu baÄŸlamda eÄŸitim sistemlerinin derhal uzmanlarına bırakılması, bilimsel süreçlerle tasarlanması ÅŸarttır.
Okullarımızda Rehberlik Hizmetleri zaten varken manevi danışmanlık adı altında ülkemizin temel deÄŸerlerinin dışında bir programla öÄŸretmen olmayan, hiçbir pedagojik yetkinliÄŸi bulunmayan vaizlerin veya imamların kanunlara aykırı olarak görevlendirilmesi, her ÅŸeyden önce çocuklarımızın aklına ve vicdanına karşı bir tahakkümdür. Bununla birlikte okullarımızda görev almış olan uzmanlara yani biz eÄŸitimcilere karşı güvensizlik ve hakarettir.
Sadece manevi danışmanlık da deÄŸil, ÇEDES protokolü kültür ve sanat dersleri ile sportif etkinlikleri ve hatta izcilik gibi faaliyetleri de kapsamaktadır. EÄŸitim sistemimiz tüm bu çalışmaları hakkıyla yapacak, aynı zamanda çocuklarımızı bilimsel bir bakış açısıyla çağının gerekleriyle buluÅŸturacak donanımlı eÄŸitimcilere fazlasıyla sahiptir. Ülkemizde gerek devlet okullarında gerekse de özel sektöre baÄŸlı eÄŸitim-öÄŸretim kurumlarında eksik olan ÅŸey nitelikli öÄŸretmenler deÄŸil, bu öÄŸretmenleri etkin ve verimli deÄŸerlendirecek nitelikli, bilimsel bir eÄŸitim sistemidir. YoksulluÄŸa ve açlığa mahkûm edilen öÄŸretmenlere uygun çalışma koÅŸulları sunmak yerine onları tümüyle dışlayan bu anlayış ülkemizi daha mutlu ve güçlü hale getiremez. Anlaşılıyor ki tasarlanan yeni sistemde bilime ve biz uzmanlara yer bırakılmadığı gibi, çocuklarımız için de aydınlık yarınlar planlanmamıştır.
Milli EÄŸitim Bakanlığına ve siyasi iktidara, ülkemizi aydınlık bir geleceÄŸe taşıma görevlerini hatırlatarak ülkedeki her çocuÄŸun nitelikli, çaÄŸdaÅŸ, bilimsel ve eÅŸit eriÅŸim imkânlı eÄŸitim hizmetine kavuÅŸturulmasını, ÇEDES protokolünün bir an evvel sonlandırılmasını talep ediyoruz. Bu konuda ülkemizin geleceÄŸini düÅŸünen herkesi sorumlu olmaya, çocuklarımızın zihin ve beden saÄŸlığını korumak için sesimizi yükseltmeye davet ediyoruz.
· Özel Sektör ÖÄŸretmenleri BirlikteliÄŸi DerneÄŸi (ÖSÖB-DER)
· Birlik Sendikası
· Özel EÄŸitim ve Rehabilitasyon ÖÄŸretmenleri DerneÄŸi (ÖZRO-DER)
· Tüm ÖÄŸrenci Velileri Dayanışma DerneÄŸi (ÖV-DER)
· Özel Okul Velileri
·
Özel Okul Velileri Platformu
2023-cedes-i-istemiyoruz.pdf dosyasını indirmek için tıklayın!