Basına ve kamuoyuna,
2 Kasım Grevi Haklıdır!
Devlete baÄŸlı eÄŸitim-öÄŸretim kurumlarında çalışan öÄŸretmenleri temsil eden 13 sendikanın bir araya gelerek almış oldukları 2 Kasım’da devlet okullarında yapılacak olan grev kararını haklı buluyoruz.
Kamu öÄŸretmen sendikaları uzun bir süredir bakanlık yetkililerine ilettikleri ve çözüm bekledikleri sorunlara duyarsız kalındığını bu nedenle de grev sürecine girdiklerini ifade etmiÅŸlerdi. Açıklamada sıralanan talepler ÅŸunlardır:
“19 Kasım 2022 tarihinde yapılacak kariyer basamakları sınavının derhal iptal edilmesi, ÖÄŸretmenlik Meslek Kanunu'nun, TBMM'de ivedilikle ele alınarak yeni bir meslek kanununun tüm eÄŸitim sendikalarının ve öÄŸretmenlerin görüÅŸleri alınarak düzenlenmesi acil talebimizdir. EÄŸitim-öÄŸretim yılına hazırlık ödeneÄŸinin ayrım gözetmeksizin tüm eÄŸitim çalışanlarına bir maaÅŸ tutarında ödenmesi saÄŸlanmalıdır. Tüm eÄŸitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına iliÅŸkin düzenlemeler yapılmalı ve 1. dereceye gelmiÅŸ tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmelidir.
EÅŸit iÅŸe eÅŸit ücret ilkesine uygun olarak farklı ücret ve istihdam ÅŸekillerine son verilmeli, kadrolu güvenceli istihdam saÄŸlanmalıdır. Kamuda mülakat uygulamasına son verilmelidir. Tüm eÄŸitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereÄŸi ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile çocuk yardımı tutarları iyileÅŸtirilmeli, vergi dilimi adaletsizliÄŸine son verilmelidir. ÖÄŸrencilerimizin en temel hakkı olan eÄŸitim, barınma ve beslenme hakları, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınmalı ve kamusal eÄŸitim saÄŸlanmalıdır.”
Ülkemiz eÄŸitim-öÄŸretim sisteminin yaÅŸadığı sorunları görmemek için ya bu ülkede yaÅŸamıyor ve ülkemizden haberdar olmamış olmak ya da toplumsal kaygılar taşımıyor olmak gerekir. Her hangi bir toplumda saÄŸlıklı sosyal yaÅŸamın, mutlu-huzurlu birey olmanın, geliÅŸimin, aydınlanmanın ve elbette toplumsal ekonomik kalkınmanın yolu baÅŸarılı eÄŸitim-öÄŸretim süreçlerinden geçer. Ülkemizdeki sorunların kaynağında eÄŸitim-öÄŸretim sisteminin ihmal ve istismar edilmesi önemli yer tutmaktadır.
Gerek derneÄŸimizin kurulduÄŸu günden bu yana gerekse de çeÅŸitli öÄŸretmenlik meslek kurumlarının onlarca yıldır bu sorunları dile getirdiÄŸini, buna karşın siyasi iradeler tarafından yok sayıldığımızı üzülerek görüyoruz. Bizlere çözüm olarak sunulanlar ise daha büyük baÅŸka sorunların nedeni olabiliyor. Bu vahim durum ise çözüm adı altında yapılan çalışmaların biz öÄŸretmenler ile görüÅŸmeler yapılmadan yürütülmesinden kaynaklıdır. Çıkartılan ÖÄŸretmenlik Meslek Kanunu süreci iddiamızın en son somut örneÄŸidir. Biz özel sektörde çalışan öÄŸretmenleri “YOK!” sayan, kamuda çalışan öÄŸretmenler içinse çeÅŸitli sorunlar doÄŸuran bu kanun sadece isim olarak bir rüyanın adı olmuÅŸ, kendisi ise kâbustan farksız yasal düzenlemedir.
DerneÄŸimiz elbette ki özel sektör çalışanı öÄŸretmenlerin haklarını korumak ve geliÅŸtirmek amacıyla kurulmuÅŸtur. Ancak “öÄŸretmen her yerde öÄŸretmendir!” ilkesinden hareketle, devlet kurumlarında ya da özel kurumlarda çalışan ayrımı olmaksızın “eÅŸit iÅŸe eÅŸit ücret ve eÅŸit haklar” hedefimizi hatırlatır, 13 kamu çalışanı öÄŸretmen sendikasının aÅŸağıda açıkladığımız taleplerle almış olduÄŸu grev kararını haklı bulduÄŸumuzu ifade ederiz. Kamuda çalışan meslektaÅŸlarımızı selamlarız!
28.10.2022
ÖSÖB-DER Yönetim Kurulu