Özel Sektör ÖÄŸretmenleri Sosyal Medyada Hak Arıyor - Tayfun ÇAVUÅžOÄžLU
GeçmiÅŸten buyana özel sektörde görev yapan ve uÄŸradıkları özlük hakları suiistimalleri MEB tarafından da yakından biliniyor olmasına raÄŸmen, çözümü için hiçbir adım atılmayan öÄŸretmenlerin yaÅŸadıkları sorunları bir dizi yazı ile gündeme taşımaya çalışmıştım.
EÄŸitim sektöründe özel okul ya da kurslarda görev yapan öÄŸretmenler, “hiç deÄŸilse” seslerini ve sorunlarını duyurabilmek, gündeme taşıyabilmek için sosyal medyada lobi faliyetlerini hızlandırdılar. Bu çerçevede bir Facebook grubu oluÅŸturarak sosyal medya platformu oluÅŸtururken, bir yandan da Twitter’de TT olacak etkinliklere imza atıyorlar. Bugünkü hedef 1 milyon twitle zirvede olmak…
Türkiye’de özel sektör kurumlarında görev yapan öÄŸretmen sayısının 200 bini aÅŸtığı resmi rakamlarla ortada. “Özel Sektör ÖÄŸretmenleri BirliÄŸi“ adı altındaki Facebook Grubu’nda buluÅŸan öÄŸretmen sayısı ise sadece iki haftada 20 bine ulaÅŸtı. Yani özel sektör öÄŸretmenlerinin yüzde 10’u artık tek çatı altında haberleÅŸiyor. Bu sayının önümüzdeki birkaç haftada yüzde kaçlara yükseleceÄŸini tahmin etmek zor deÄŸil.
Grubun amacı ise “Özel sektörde çalışan 200 binden fazla öÄŸretmenin bir meslek kanununun olmayışı, öÄŸretmen sayılmaması, iÅŸçi haklarından faydalanamaması, özlük haklarının yok sayılması, yıllardır geri çekile çekile kaybedecek bir ÅŸeyinin kalmamasıyla beraber artık bir araya gelip yaÅŸanılan hukuksuzluklara dur diyebilme umudu” olarak duyuruldu.
Yazıya ekleyeceÄŸim özel sektör öÄŸretmenlerinin sorunları konulu ekran görüntülerinde ise “kapalı” gruptaki yazışmalar var. Herkes sorununu anlatıyor, hiç kimse ÅŸaşırmıyor, “Yok artık!” demiyor, çünkü yaÅŸananlar ortak.
Sektördeki herkesin bildiÄŸi bu sorunları, bizzat eÄŸitim sektöründen gelen Milli EÄŸitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk‘un bilmediÄŸini düÅŸünmek haksızlık olmaz mı?
Milli EÄŸitim Bakanlığı bürokrasisinin sorunları siyasi iradeye aktaracak rapor konusu bile yapmamasının mantığı var mı? Siyasi iradenin bu olup bitenlerden “haberdar olmadığını” mı düÅŸünmeliyiz?
Özetle herkes her ÅŸeyi biliyor. Ama hiçbir geliÅŸme yaÅŸanmıyor…
Twitterda da @osob_turkiye adresinde biraraya gelen özel sektör öÄŸretmenlerinin özlük hakkı sorunlarını ilk kez duyuyormuÅŸ gibi yapacak MEB bürokrasisine kolaylık olması bakımından, önceki yazıların linklerini de aÅŸağıya ekleyeceÄŸim. Sorunlar orada yazılı…
“Özel sektör öÄŸretmeni olarak yaÅŸadığınız sorunları maddeler halinde sıralar mısınız?” sorusuna temmuz-2020 itibarıyla alınan cevapları sıralayarak ÖÄŸretmen Meslek Kanunu’na neden ihtiyaç olduÄŸunu bir kez daha görelim…